Zupa koperkowa wileńska

Kuchnia litewska to z całą pewnością kuchnia niezwykle smaczna. Znajdziemy tutaj wiele dań, które zasługują na to aby je spróbować. Znajduje się wśród nich wileńska zupa koperkowa. Do jej przygotowania potrzebujemy pęczek włoszczyzny, łyżkę masła, dwa jaja, trzy łyżki mąki, spory pęczek koperku, pół szklanki śmietany oraz sól. Przygotowanie tej pysznej zupy rozpoczynamy od oczyszczenia oraz umycia włoszczyzny. Następnie należy wlać do garnka półtora litra wody, dosypać do niej solić, włożyć włoszczyznę oraz ugotować wywar warzywny. Kiedy wywar jest gotowy należy odcedzić od niego warzywa. Następnie zabieramy się za przygotowanie lanych klusek, które podamy do zupy. Mąkę należy wsypać do niewielkiego garnuszka, a następnie wbić do niej jaja. Następnie dolewamy do całości odrobinę wody. Zawartość garnuszka należy dokładnie mieszać do momentu, kiedy masa uzyska gładką konsystencję. Ciasto nie może być jednak zbyt gęste. Następnie bulion warzywny, który ugotowaliśmy należy ponownie zagotować. Kiedy będzie wrzał wlewamy do niego ciasto przygotowane na lane kluski. Trzeba przy tym pilnować aby ciasto wpadało do garnuszka cienką strużką. Dzięki temu uzyskamy drobne kluseczki. Kiedy kluski zaczną pływać po wierzchu bulionu należy garnek zdjąć z ognia. Następnie dokładamy do niego odrobinę masła oraz wrzucamy trzy czubate łyżki koperku, który należy uprzednio posiekać. Następnie dolewamy do garnka śmietanę.

Both comments and pings are currently closed.