Zdrowa pizza z warzywami

Pizza to popularna włoska potrawa, która jednak zdobywa też coraz więcej zwolenników poza swoją ojczyzną. Polacy również uwielbiają tą potrawę. W każdym mieście można znaleźć co najmniej kilka, jak nie kilkanaście pizzerii, które poza pizzą podają też często inne włoskie potrawy, na przykład spaghetti czy lazanię. Wielu Polaków chętnie też przyrządza pizzę samodzielnie, w domu, albo też kupuje mrożony produkt tego rodzaju w markecie. Z pewnością, domowa pizza okazuje się znacznie zdrowsza, gdyż nie jest konserwowana. Ponadto, można też położyć na nią sporą ilość warzyw, bogatych w witaminy i minerały, co uczyni tą potrawę szczególnie dobroczynną dla naszego organizmu. Rzecz jasna, na pizzy mogą znaleźć się warzywa bardzo różnego typu. Najczęściej smaruje się ją przecierem pomidorowym, jednak można też zapiec na niej całe plastry pomidora lub też kilka małych, koktajlowych pomidorków. Możliwe jest również położenie na już gotowej potrawie świeżych plasterków pomidora. Oczywiście, znakomicie pasującymi dodatkami do pizzy są też papryka, oliwki oraz cebula i czosnek. Te śródziemnomorskie warzywa znakomicie komponują się z drożdżowym ciastem, budują odporność organizmu, dodają energii i potencji. Warto też położyć na pizzy bogate w żelazo brokuły, szpinak i groszek. To uchroni nas przed anemią i osłabieniem organizmu.

Both comments and pings are currently closed.