Zbyt mało doceniana cukinia

Jednym z warzyw, po które warto sięgać latem jest z całą pewnością cukinia, która w Polsce jest ciągle niedoceniana. Warto jednak pamiętać, że fantastycznie przenosi ona różnorodne smaki i pod tym względem jest bardzo podobna do swojego kuzyna jakim jest bakłażan. Trzeba także dodać, że dobrze doprawiona cukinia zawsze będzie smakowała pysznie. Potraw z tego warzywa po prostu nie da się zepsuć. Cukinia to warzywo wprost wymarzone na sezon grillowy. Niezwykle szybko i łatwo się bowiem na nim przyrządza. Wystarczy pokroić ją na dość grube plastry, posmarować oliwą, a następnie posypać ulubionymi ziołami. Do cukinii najlepiej pasują zioła prowansalskie oraz bazylia i oregano. Wystarczy jej jedynie kilka chwil na mocno rozgrzanym grillu i już możemy się zajadać. Trzeba tylko pamiętać aby podać do niej sól. Z cukinii możemy także przyrządzić wyśmienite placki, które w przygotowaniu są równie proste jak te z ziemniaków. Zresztą bardzo często do startej cukinii dodaje się również ziemniak. Dzięki temu masa jest dużo bardziej zwarta. Do masy na placki z cukinii możemy także dodać pokruszony ser feta. Takie placki możemy podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Cukinię koniecznie trzeba dodać także do słynnej potrawy o nazwie ratatuj. Miłośnicy tego warzywa kuszą się także o przygotowanie carpaccio.

Both comments and pings are currently closed.