Zasady pieczenia ciasta drożdżowego

Na nadchodzące święta Bożego Narodzenia możemy upiec drożdżową struclę makową. Przystępując do pieczenia ciasta drożdżowego warto pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad. W pomieszczeniu, w którym przygotowujemy ciasto drożdżowe (nie tylko na struclę) powinna panować temperatura około 20°C. Składniki, z których pieczemy ciasto również powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego jajka przeznaczone do ciasta dobrze jest wyjąć z lodówki w przeddzień pieczenia ciasta. W trakcie rośnięcia gotowego już ciasta, warto przynajmniej jeden raz ponownie zagnieść ciasto. Taki ponowne wyrobienie podniesie działanie drożdży. Czasem może się zdarzyć, że nasze ciasto nie chce rosnąć. W takim przypadku możemy spróbować uratować ciasto poprzez dodanie do niego opakowania proszku do pieczenia zmieszanego z trzema łyżkami mąki. Zmieszany z mąką proszek dodajemy do ciasta ponownie je wyrabiając. Do ciasta drożdżowego dodajemy zazwyczaj wanilię lub cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową lub cytrynową. Do ciasta możemy jednak dodać także niewielką ilość rumu, ciasto zyska wtedy na aromacie. Przygotowując rozczyn na struclę makową, zachowajmy jego niewielką ilość i dodajmy go do masy makowej. Dodatek rozczynu do masy sprawi, że masa troszkę urośnie i nie będzie oddzielała się od ciasta. Jaja dodawane do ciasta należy dokładnie umyć.

Both comments and pings are currently closed.