Zalety pizzy amerykańskiej

Fani pizzy na ogół dzielą się na zwolenników pizzy włoskiej i amerykańskiej. Pizza amerykańska jest na ogół robiona na grubym cieście, którym można solidnie się najeść. Spód tej potrawy smaruje się nie przecierem pomidorowym, ale ketchupem, ketchup też jest dodatkiem, którym oblewa się gotową, upieczoną już pizzę. Składniki pizzy amerykańskiej są to zwykle żółte sery, wędliny, jak również te warzywa, które są w Stanach Zjednoczonych najpopularniejsze – pomidory, cebula, papryka, kukurydza, czerwona fasola. Zarówno mięso, jak też sery i warzywa od tej pizzy kroi się w grube plastry. Dlatego też pizza amerykańska okazuje się bardzo syta. Bywa też tłusta, gdyż nie raz dodaje się do niej takie produkty mięsne, jak boczek, bekon, szynkę, tłustą kiełbasę. Najprzyjemniej jest spożywać taką pizze przed telewizorem, w gronie znajomych, oglądając jakiś przyjemny, lekki film. Pizzę amerykańską robi się szybko i znakomicie nadaje się ona do odgrzania. Gdy zatem zrobimy na spotkanie z przyjaciółmi kilka blach tej potrawy, a oni nie pochłoną jej w całości, możemy spożywać ją na następne kilka obiadów lub też zamrozić i wykorzystać w przyszłości, gdy nie będziemy mieć czasu bądź chęci na gotowanie obiadu. Oczywiście, pizzę amerykańską można też zamówić w restauracji, także z dostawą do domu, albo kupić w markecie, w wersji mrożonej.

Both comments and pings are currently closed.