Warzywo o fioletowej barwie

Jakiś czas temu wielką popularnością zaczęły cieszyć się w Polsce bakłażany. Warzywo to zwraca naszą uwagę przede wszystkim swoim niecodziennym kolorem – dojrzały bakłażan jest pięknie fioletowy. Uwagę przykuwa także jego gładka oraz niezwykle lśniąca skórka. Bakłażany wymagają jednak specjalnego traktowania. Mogą nam bowiem sprawiać wiele kłopotów. Przede wszystkim jest to warzywo, które jest w stanie wchłonąć chyba każdą ilość tłuszczu. Przygotowując bakłażany trzeba więc na to bardzo uważać. Jeśli będziemy bowiem nieustannie dolewać na patelnię tłuszcz nasz bakłażan może okazać się tak tłusty, że nie da się go zjeść. Aby bakłażan wchłaniał tłuszczy nieco mniej należy go przed smażeniem posolić, a jego puści sok wytrzeć papierowym ręcznikiem. Bakłażany same w sobie są raczej warzywem mdłym. Nie cechuje ich żaden wyraźny smak. Dlatego też trzeba umieć je odpowiednio doprawić. Do bakłażana świetnie pasuje przyprawa curry, kozi ser i suszone pomidory. Wszystkie wymienione dodatki są bowiem niezwykle mocno aromatyczne. Kiedy usmażymy już bakłażana możemy z niego zdziałać prawdziwe cuda. Doskonale komponuje się z dość mocno przyprawionym mielonym mięsem. Z bakłażana możemy także przyrządzić przepyszne roladki. Wystarczy usmażonego lub upieczonego na grillu bakłażana posmarować serem feta, a następnie dość ciasno zwinąć i spiąć wykałaczką.

Both comments and pings are currently closed.