Utrwalanie przez mrożenie

Jedną z metod utrwalania żywności jest mrożenie. Zamrażać możemy owoce, warzywa, mięso oraz gotowe produkty, takie jak na przykład pierogi. Pierogi i uszka możemy mrozić dwoma sposobami. Jeden z tych sposobów polega na zamrożeniu ulepionych, surowych pierogów czy uszek. Przygotowane pierogi i uszka układamy na deseczce, posypujemy je mąką i wkładamy do zamrażarki. Gdy pierogi i uszka schłodzą się, przekładamy je do przygotowanych woreczków i zamrażamy. Drugi sposób polega na mrożeniu już ugotowanych uszek i pierogów. Po ugotowaniu i ostygnięciu postępujemy z nimi jak wyżej. Inną metodą utrwalania żywności jest pasteryzowanie, czyli ogrzewanie produktów zamkniętych w słojach w temperaturze od 60 do 100°C. Przetwory możemy pasteryzować albo gotując je w dużym garnku albo wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140°C. Po wstawieniu słoików do piekarnika czekamy, aż w słoikach ukażą się bąbelki. Wtedy obniżamy temperaturę do 120°C. Czas pasteryzacji zależy od pojemności słoików. Słoiki o pojemności 0,5 l pasteryzujemy od 15 do 20 minut. Słoiki o pojemności 1 l pasteryzujemy od 20 do 30 minut. Używając słoików mniejszych niż 1/2 l możemy pasteryzować je tylko 10 minut. Produkty spożywcze konserwuje się również używając do tego celu octu. Produkty konserwowane w ten sposób wymagają niekiedy dodatkowo pasteryzacji. Spośród marynat najpopularniejsze są chyba marynowane grzybki, korniszony i pikle.

Both comments and pings are currently closed.