Uszka do barszczu

Najczęstszym dodatkiem do wigilijnego barszczu są uszka. Barszcz wigilijny możemy podać także z pierogami, krokietami, pasztecikami lub z kulebiakiem. Do przygotowania farszu do uszek potrzebujemy 100 g suszonych grzybów (byłoby idealnie gdyby były to prawdziwki), 2 łyżek masła, 1 jajka, 1 cebuli, soli, pieprzu i tartej bułki. Umyte grzyby należy zalać letnią, przegotowana wodą na około 2 godziny, a następnie ugotować je w tej samej wodzie. Grzyby gotujemy tak długo, aż będą miękkie. Ugotowane grzyby należy wystudzić, a następnie bardzo drobno pokroić. Można też zmielić je w maszynce do mięsa. Teraz bardzo drobno siekamy cebulę i dusimy ją z dodatkiem masła. Kiedy cebula zmięknie dodajemy do niej posiekane grzyby, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli farsz wyszedł nam trochę za rzadki, możemy dodać do niego trochę tartej bułki, która go zagęści. Do pasztecików, czy krokietów najlepiej pasuje farsz z kiszonej kapusty i grzybów. Potrzebujemy do niego: 70 g suszonych grzybów, 800 g kiszonej kapusty, 1 cebuli, 3 łyżek oleju, 100 g masła oraz soli i pieprzu. Suszone grzyby moczymy w letniej, przegotowanej wodzie przez minimum 2 godziny, a następnie gotujemy je do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Miękkie grzyby odcedzamy, po ostygnięciu drobno siekamy. Kapustę dusimy z dodatkiem cebuli w wywarze z grzybów. Łączymy z grzybami.

Both comments and pings are currently closed.