Uroki włoskiej pizzy

Obok fanów pizzy amerykańskiej, znajduje się też wielu fanów pizzy tradycyjnej, włoskiej. Włoska pizza okazuje się znacznie bardziej wyrafinowana od swojej kuzynki zza oceanu. Ponadto, na ogół jest też lżejsza, mniej kaloryczna i zdrowsza, jak zresztą cała kuchnia śródziemnomorska. Ciasto na pizze włoską jest cienkie, zatem nie zapycha żołądka. Często bywa też ono robione z mąki pełnoziarnistej, zawierającej wiele błonnika i witamin. Natomiast składniki, które kładzie się na wierzch włoskiej pizzy, są to przede wszystkim zdrowe, południowe warzywa i zioła, jak pomidory, cebula, czosnek, cukinia, brokuła, oliwki, oregano, bazylia, tymianek. Ponadto, do pizzy włoskiej dodaje się różne sery, nie tylko żółte, ale też pleśniowe oraz sery typu mozarella i feta. Nierzadkim dodatkiem do tej potrawy okazuje się też ryba czy tez owoce morza. Natomiast tłuste mięsa, jak boczek, czy wieprzowina rzadko pojawiają się na włoskiej pizzy, jak z resztą w całej kuchni śródziemnomorskiej. Gotowa pizzę włoską polewa się zdrowym, poprawiającym odporność organizmu i potencję sosem czosnkowym lub pomidorowym. Można też zjeść ją bez sosu. Nigdy jednak pizza włoska nie jest polewana ketchupem, który stanowi produkt amerykański i w znacznej mierze chemiczny. Spożywając pizzę włoską, oczywiście w rozsądnych ilościach, na pewno nie przybierze się nadmiernie na wadze.

Both comments and pings are currently closed.