Tradycyjna zupa węgierska

Halaszle to tradycyjna zupa rybna podawana na Węgrzech. Zupę halaszle najczęściej przygotowuje się z mięsa karpia, ale można do niej dodać także inne ryby, najlepiej słodkowodne. Najczęściej do zupy dodaje się mięso z karpia i suma. Do przygotowania zupy potrzebujemy wypatroszonego karpia o wadze około 2 kg, 500 g wypatroszonych okoni (mogą być także płotki), 400 g filetów z suma, 2 łyżek mielonej słodkiej papryki, 250 g cebuli, 1 pomidora, soli i pieprzu. Oczyszczonego karpia kroimy w dzwonka, zachowując ogon i głowę. Ugotujemy z nich wywar. Suma kroimy na duże kawałki, przygotowane ryby oprószamy solą i wstawiamy do lodówki. Zabieramy się za gotowanie wywaru. Okonie lub płotki oraz ogon i głowę karpia wkładamy do dużego garnka, dodajemy pokrojoną w krążki cebulę. Do garnka wlewamy 5 l wody, dodajemy sól i gotujemy 40 minut, licząc od czasu zagotowania. Myjemy paprykę i pomidora, paprykę kroimy w grube paski, pomidora w kostkę. Zdejmujemy wywar z ognia, dodajemy do niego mieloną paprykę, świeżą paprykę i pomidora. Garnek ponownie stawiamy na ogniu, doprowadzamy do zagotowania, gotujemy 10 minut. Gotowy wywar przecedzamy przez gęste sitko. Wyrzucamy głowę i ogon karpia. Warzywa przecieramy przez sitko, możemy przetrzeć i dodać do wywaru także obrane z ości okonie lub płotki. Zupę ponownie zagotowujemy, dodajemy dzwonka karpia i kawałki suma. Gotujemy, aż ryby będą miękkie. Gotową zupę podajemy z chlebem.

Both comments and pings are currently closed.