Strucla w cieście drożdżowym

Na wielu świątecznych stołach nie może zabraknąć przygotowanej w drożdżowym cieście strucli. Do przygotowania drożdżowego ciasta używamy mąki, mleka, jaj i oczywiście drożdży. Dodatkiem do ciast drożdżowych jest także tłuszcz i bakalie. Strucle drożdżowe przygotowuje się z tak zwanego ciężkiego ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe możemy przygotować dwoma sposobami. Jeden z tych sposobów polega na wyrobieniu ze sobą od razu wszystkich składników ciasta. Wyrobione ciasto odstawiane jest do wyrośnięcia. Przygotowując ciasto według drugiego sposobu, najpierw należy przygotować rozczyn. Rozczyn powstaje poprzez rozpuszczenie rozkruszonych drożdży w ciepłym mleku lub wodzie. Do rozczynu dodaje się także dwie łyżeczki cukru i 1/10 mąki, z której zamierzamy przygotować ciasto. Składniki rozczynu mieszamy a masę o konsystencji śmietany i pozostawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn dodajemy do mąki kiedy podwoi swoją objętość. Po dodaniu rozczynu do mąki dodajemy także pozostałe składniki ciasta, a więc ubite z cukrem na gęsty kogiel-mogiel jajka oraz olejek zapachowy. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką lub ręką. Kiedy ciasto zaczyna odstawać od ręki lub łyżki dodajemy do niego rozpuszczone masło i bakalie i odstawiamy, aby wyrosło. Do ciasta przygotowywanego pierwszym sposobem możemy użyć drożdży instant.

Both comments and pings are currently closed.