Sposób przyrządzania ryb

Sposób przyrządzenia ryby uzależniony jest między innymi od tego czy mamy do czynienia z rybą tłustą, średnio tłustą czy też z rybą chudą. Ryby tłuste najlepiej jest piec lub wędzić. Jeśli decydujemy się je jednak usmażyć trzeba koniecznie pamiętać o tym aby robić to na stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu. Dobrym sposobem jest smażenie takich ryb z użyciem pergaminu. Dzięki temu ryba nie ma kontaktu z tłuszczem. Smażenie na pergaminie jest banalnie proste. Na rozgrzany tłuszcz wystarczy położyć kawałek pergaminu a następnie ułożyć na nim rybę. Ryby określane jako średnio tłuste to idealny wybór jeśli chcemy rybę usmażyć lub ugotować. Ryby takie warto gotować w wywarze warzywnym. Nie należy jednak dolewać do niego soku z cytryny. Absolutnie zakazane jest zakwaszanie wywaru octem. Ryby chude możemy zarówno ugotować, jak i usmażyć. Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku smażenia należy to robić niezwykle ostrożnie i na naprawdę niewielkim ogniu. W przeciwnym razie ryba chuda, która jest rybą delikatną może nam się rozpaść na kawałki. Ryby chude możemy także bez najmniejszych obaw zapiekać w folii stosując do nich różnorakie dodatki. Warto na przykład przed zawinięciem ułożyć na rybie gałązkę świeżej kolendry czy tymianku. Taki dodatek sprawi, że ryba nabierze nowego, niepowtarzalnego smaku.

Both comments and pings are currently closed.