Sorbet lodowy Cassis

Kuchnia francuska nie bez powodu uważana jest za jedną ze smaczniejszych kuchni świata. Znajdziemy z niej przepyszne sery oraz doskonałe wina. Nie brakuje tutaj również pysznych deserów. Wśród nich znajduje się deser sorbet lodowy Cassis. Do jego przygotowania potrzebujemy dwieście mililitrów soku z czarnej porzeczki, dwie łyżki soku wyciśniętego z cytryny, dwieście mililitrów cassis z Dijon (jest to likier z czarnej porzeczki, jeśli nie mamy konkretnie takiego możemy wykorzystać każdy inny likier przyrządzony z tych owoców). Przygotowanie deseru rozpoczynamy od zmieszania soku z likierem oraz dolaniem do tego soku z cytryny. Następnie mieszaninę umieszczamy w pojemniczkach na lód oraz wstawiamy do zamrażarki. Nasz deser powinien w niej spędzić przynajmniej pięć godzin. Kiedy deser jest już mocno zmrożony wrzucamy go do malaksera oraz miksujemy. Bardzo ważne jest aby użyć do tego najwyższej prędkości. Masę, która w ten sposób nam powstanie należy umieścić w kieliszkach. Najlepiej sprawdzą się te do czerwonego wina lub szampana. Aby nasz deser pięknie wyglądał trzeba go także udekorować. Najlepiej sprawdzi się w tym celu plasterek pomarańczy oraz listek mięty. Równie dobrze możemy sięgnąć po melisę. Kiedy deser przygotowujemy w sezonie letnim możemy udekorować go gałązka, na której wiszą świeże czarne porzeczki. Taki deser z pewnością będzie idealną propozycją na letnie dni, kiedy temperatura jest niezwykle wysoka a my chcemy się nieco ochłodzić.

Both comments and pings are currently closed.