Śledzie z sosem curry

Śledzie to jedna z bardziej popularnych w Polsce ryb. Chętnie zjadamy go pod różną postacią. Jeśli jednak szukamy niezwykle ciekawej propozycji podania śledzi z całą pewnością warto zdecydować się na przyrządzenie śledzi w sosie curry. Do przygotowania tego dania potrzebujemy około czterdzieści deko filetów śledziowych, dwa jabłka (obowiązkowo muszą być kwaśne), jedną cytrynę, pięć deko masła oraz trochę koperku. Do przygotowania sosu potrzebne nam będą: banan, pół szklanki śmietany (musi być kwaśna), dwie łyżki oliwy, sok z cytryny, łyżeczka pasty curry oraz przyprawy: sól, pieprz, cynamon oraz chili. Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od pokrojenia śledziowych filetów na niewielkie kawałki. Następnie obieramy ze skórki jabłko oraz kroimy je w plasterki. Należy je dokładnie skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu nie ściemnieje. Następnie należy plasterki jabłka posypać cynamonem oraz poddusić na maśle. Następnie umieszczamy w naczyniu wszystkie składniki, które tworzą sos curry. Kiedy wszystkie są już w naczyniu możemy przystąpić do ich zmiksowania na gładką masę. Kiedy nasz sos ma już jednolitą konsystencję możemy go doprawić. Teraz możemy przystąpić do układania potrawy na półmiskach. Na początku kładziemy plasterek jabłka, który polewamy sosem. Dopiero na nim układamy zwinięty w rulon filet śledziowy. Do dekoracji możemy wykorzystać koperek. Wystarczy niewielkie gałązki koperku włożyć w filety śledziowe.

Both comments and pings are currently closed.