Sałatka z fasolki szparagowej

Zaletą sałatek jest ich niepowtarzalność. Zmieniając składniki, możemy zaskoczyć nawet tych spośród gości, którzy zdążyli już bardzo dobrze poznać naszą kuchnię. W okresie lata możemy przygotować sałatkę z fasolki szparagowej. Do przygotowania takiej sałatki potrzebujemy następujących składników: 200 g fasolki szparagowej, cebulę, kilka pomidorków koktajlowych, 4 jajka przepiórki, pieprz, sól, sok z cytryny, granulowany czosnek lub ząbek świeżego oraz oliwa. Myjemy jajka i gotujemy je na twardo. Po ugotowaniu obieramy je ze skorupek i kroimy na pół. Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i także kroimy na pół. Myjemy i odcinamy końcówki fasolki szparagowej, a następnie gotujemy ją do miękkości w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do osączenia i wystygnięcia. Ząbek czosnku ucieramy dokładnie z solą, do roztartego czosnku dodajemy oliwę oraz sok wyciśnięty z cytryny. Obieramy cebulę, możemy użyć czerwonej, będzie ładnie kontrastować z kolorem fasolki. Przygotowaną cebulę kroimy w krążki. Mieszamy razem przygotowane składniki sałatki, przekładamy do salaterki i polewamy przygotowanym sosem. Taka sałatka najlepiej smakuje latem, kiedy przygotujemy ją ze świeżej fasolki. Ale równie smaczna jest przygotowana zimą z mrożonej fasolki. Składniki sałatki możemy dowolnie zmieniać, na przykład przepiórcze jajka możemy zastąpić dwoma jajkami kurzymi, a pomidorki koktajlowe zwykłym pomidorem, najlepiej malinowym.

Both comments and pings are currently closed.