Różne rodzaje sosów

Zimne i gorące sosy są nieodłącznym dodatkiem do zimnych i gorących dań. Z mrożonej lub świeżej żurawiny możemy przygotować wybornie smakujący sos żurawinowy. Do jego przygotowania będziemy potrzebować pół kilograma żurawiny, 100 gram czerwonego wina, łyżkę brandy, 2 łyżki cukru, 4 goździki i 4 ziarenka jałowca oraz ziarenka czarnego pieprzu. Goździki, jałowiec i pieprz ucieramy w moździerzu na drobną masę, a następnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i wino. Wszystko gotujemy przez pięć minut na małym ogniu. Po pięciu minutach zdejmujemy rondelek z ognia, odcedzamy przyprawy. Do żurawiny dodajemy odcedzony płyn, brandy i dusimy około trzech godzin. Otrzymany sos po wystudzeniu przekładamy do salaterki. Możemy także przygotować sos chrzanowy. Do jego przygotowania potrzebne jest 100 g świeżo utartego korzenia chrzanu, 200 ml warzywnego wywaru, 200 ml śmietany, 2 żółtka, 3 łyżki tartej bułki. Potrzebny nam będzie także sok z cytryny, cukier i sól. Utarty chrzan należy wymieszać z gorącym wywarem z warzyw i na niewielkim ogniu gotować przez około 20 minut. Po 20 minutach do sosu dodajemy śmietanę, tartą bułkę oraz przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Kiedy sos jest już gęsty, możemy dodać do niego żółtka. Sos chrzanowy możemy podać do wigilijnej ryby, a następnego dnia do wędliny.

Both comments and pings are currently closed.