Różne rodzaje mąki

Mąką jest tym produktem, który gości w każdej kuchni. Większość z nas zna przede wszystkim mąkę pszenną. Ostatnio w sklepach pojawia się jednak coraz więcej rodzajów mąk, które zostały wyprodukowane z ziaren innych, często mało znanych zbóż oraz roślin. Takie mąki są jednak bardzo rzadko stosowane jako samodzielny składnik jakichś wypieków. Najczęściej stosuje się je jedynie jako dodatki. Najbardziej znanym rodzajem mąki, która nie jest produkowana z pszenicy jest oczywiście mąka ziemniaczana. Taka mąka pozbawiona jest całkowicie glutenu. Wykorzystywana jest jako zagęstnik. Można ją stosować podczas gotowania domowego kisielu czy budyniu. Bardzo często mąkę ziemniaczaną dodaje się do masy sernikowej. Ciekawym rodzajem mąki jest mąka migdałowa. Produkuje się ją ze zmielonych migdałów. Taka maka jest niezwykle bogata w witaminy z grupy B, PP oraz witaminę E. Znajdziemy w niej także cynk, potas i magnez. Taką mąkę możemy stosować do wypieku ciast, ale także jako dodatek do zup i sosów. Szczypta mąki migdałowej dodana do zupy lub sosu nada niepowtarzalnego smaku. Jeśli szukamy mąki, która będzie idealna do panierki warto sięgnąć z kolei po mąkę orzechową. Wytwarza się ją z orzechów laskowych i arachidowych. Można ją stosować nie tylko do panierki, ale również dodawać do naleśników i ciast.

Both comments and pings are currently closed.