Robienie pizzy z resztek jedzenia

Pizza to potrawa, która staje się coraz bardziej popularna. Spożywa się ją regularnie już nie tylko we Włoszech, skąd pochodzi, ale też w innych krajach Europy i reszty świata. Istnieje wiele przepisów na ciasto do pizzy, zarówno bardziej kruche, jak też puszyste, wyższe lub niższe, z jasnej bądź z ciemnej mąki. Na wierzch pizzy można zaś kłaść najprzeróżniejsze dodatki, począwszy od serów, poprzez mięsa, ryby, frutti di mare, warzywa, aż po owoce. Wszystko zależy od tego, co nam smakuje, w jakim połączeniu, jak również od tego, co mamy w lodówce. Bardzo często pizzę robi się po prostu z resztek jedzenia, które trudno byłoby zużyć jednocześnie przy przyrządzaniu jakiejś innej potrawy. Można na niej położyć lekko obeschnięte końcówki kilku serów czy wędlin, jak też powoli tracące świeżość warzywa, na przykład pomidory, brokuły, szpinak, paprykę, cebulę. Wszystkie składniki pizzy doskonale się wysmażą w piekarniku i będą smakowały naprawdę pysznie. Jeżeli zaś nie smakuje nam na pizzy połączenie więcej, niż czterech czy pięciu składników, a resztek w lodówce mamy znacznie więcej, możemy zrobić dwa lub trzy rodzaje pizzy, każdą skomponowaną z nieco innych składników. Potrawa ta, mimo że wykonana z odpadów, znakomicie nadaje się nie tylko na szybki, codzienny obiad, ale też do poczęstowania gości.

Both comments and pings are currently closed.