Pyszny mazurek migdałowy

Tradycyjne polskie wielkanocne wypieki to oczywiście baby i mazurki. Według starych kulinarnych przepisów mazurek powinny być niski i prostokątny, upieczony na opłatku lub kruchym cieście. Ja proponuje upieczenie mazurka migdałowego. Do przygotowania mazurka musimy przygotować następujące składniki: 200 g mielonych migdałów, 250 g mąki, kostkę margaryny, 1 jajko i 1 żółtko, szklankę cukru, cukier waniliowy i słoik marmolady, najlepiej wiśniowej. Do przesianej przez sito mąki dodajemy mielone migdały, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy schłodzoną margarynę oraz jajko, szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta oddzielamy 1/3 ciasta. Pozostałe 2/3 ciasta rozwałkowujemy i przenosimy na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia. Z ciasta na blasze formujemy rant wysokości mniej więcej 2 cm. Na cieście rozprowadzamy równą warstwą marmoladę. Odłożone ciasto cienko wałkujemy, otrzymany placek tniemy na wąskie paski. Paski ciasta układamy na cieście z marmoladą, układając je w taki sposób, aby powstała kratka. Utworzoną kratkę smarujemy rozmąconym z dwoma łyżeczkami wody żółtkiem. Mazurek pieczemy w 180°C przez około godz. Bardzo szybki mazurek możemy przygotować piekąc kruche ciasto według swojego wypróbowanego przepisu, tworząc przy tym ozdobny brzeg ciasta. Upieczone ciasto wystarczy polać polewą i ozdobić kandyzowanymi owocami.

Both comments and pings are currently closed.