Pyszny dip tzatziki

Dodając do naturalnego jogurtu pikantne dodatki możemy otrzymać dipy do mięsa lub warzyw. W Grecji najczęściej przygotowuje się tzatziki. Do jego przygotowania potrzebujemy 700 g gęstego naturalnego jogurtu, 2 ogórków, 2 ząbków czosnku, garści orzechów włoskich, łyżki oliwy, soli i pieprzu. Ogórki obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, a następnie odciskamy z nich sok. Jogurt wykładamy do miseczki, dodajemy do niego wyciśnięty przez praskę czosnek, dobrze odciśnięte ogórki i oliwę. Dodajemy sól i pieprz, mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby sos się schłodził. Przed podaniem posypujemy posiekanymi orzechami. Bardzo prosty dip otrzymamy z 350 g jogurtu, pęczka koperku i ząbka czosnku. Wystarczy posiekać koperek, wycisnąć czosnek przez praskę i połączyć z jogurtem, doprawiając solą i pieprzem. Możemy przygotować na bazie naturalnego jogurtu również dip musztardowy. Do tego sosu potrzebujemy 350 g jogurtu,2 łyżki musztardy o ostrym smaku, po szczypcie pieprzu cayenne, kardamonu i curry. Łączymy musztardę z jogurtem, dodając przyprawy. Z naturalnego jogurtu możemy przygotować również słodkie, orzeźwiające, słodkie koktajle. Bardzo szybki koktajl jogurtowy otrzymamy miksując pokrojonego banana z jogurtem i łyżką miodu. Po zmiksowaniu wystarczy przelać otrzymany napój do wysokich szklanek i przez minimum 15 minut schłodzić go w lodówce. Taki koktajl na pewno chętnie wypiją dzieci.

Both comments and pings are currently closed.