Pyszne kompoty owocowe

W wielu domach tradycyjnym zwieńczeniem obiadu jest kompot. Do najsmaczniejszych kompotów należą te, które przygotowujemy z mieszanych owoców. W takich kompotach łączy się owoce mało kwaśne ( agrest), owocami esencjonalnymi, takimi jak truskawki. Pod względem odżywczym za najcenniejsze uważane są kompoty pasteryzowane, czyli takie, które zostały ogrzane w zamkniętych szczelnie słojach w temperaturze, która nie przekracza 100°C. Przed poddaniem pasteryzacji owoce nie są wcześniej gotowane. W ten sposób zachowują one witaminę C. Aby owoce zachowały aromat i smak, należy przygotowywać je z dojrzałych owoców. Przygotowując kompot z pestkowych owoców, wskazane jest ich wcześniejsze wypestkowanie. Pestki owoców zawierają kwas pruski. Usuwając z nich pestki, mamy pewność, że do zalewy nie przedostanie się kwas pruski. Dodatkiem do kompotów jest cukier. Ilość dodanego cukru zależna jest od kwasowości owoców, im owoce, z których przygotowujemy kompot są słodsze, tym mniej cukru dodajemy do kompotu. Spośród owoców najbardziej słodkie są czereśnie oraz gruszki, najbardziej kwaśne to porzeczki i wiśnie. Przygotowując kompot wyłącznie ze słodkich owoców, warto zakwasić go dodając do niego albo trochę kwaśnych owoców albo kwasek cytrynowy. Kwaśne środowisko zapobiega bowiem powstawaniu szkodliwych dla zdrowia drobnoustrojów. Dodając do kompotu skórkę z cytryny dodatkowo wzbogacimy aromat kompotu.

Both comments and pings are currently closed.