Pyszne dżemy owocowe

Z owoców można przygotować wiele smacznych przetworów na zimę. Najbardziej popularne owocowe przetwory to dżemy. Dżemy powstają z rozdrobionych lub całych owoców w galaretce. Galaretka powstaje z cukru, który łączony jest z zawartą w owocach pektyną. Najwięcej pektyn zawierają czerwone, czarne i białe porzeczki, agrest i pigwa. Najmniej pektyn zawierają truskawki, maliny i wiśnie. Najczęściej dżemy przygotowuje się gotując krótko owoce, które zawierają dużo pektyn, dodając do nich cukier. W trakcie gotowania powstaje gęsta galareta. Dżemy można oczywiście przygotować także z owoców, które pektyn zawierają w mniejszej ilości. W takim przypadku oprócz cukru dodaje się sok otrzymany z owoców o dużej zawartości pektyny. W takiej sytuacji najpierw podgrzewamy cukier z owocami, a dopiero później dodaje się sok. Dżemy smażymy tak długo, dopóki kropla dżemu wylana na zimny talerzyk nie zastygnie. Jeżeli tak się stanie, jeszcze gorący dżem przekładamy do wyparzonych, ciepłych słoików. Dżemy nakładamy do pełna. Słoiki możemy uszczelnić krążkami plastikowej folii lub papieru pergaminowego, które uprzednio zwilżyliśmy alkoholem. Po nałożeniu krążków zakręcamy wieczka słoików. Coraz częściej smażymy dzisiaj dżemy dodając zamiast zwykłego cukru, cukier żelujący. Cukier żelujący zawiera pektyny, a użycie takiego cukru znacznie skraca czas przygotowania dżemów. Jak przygotować dżem z takim cukrem, przeczytamy na jego opakowaniu.

Both comments and pings are currently closed.