Pyszne danie dolma

Dolma to danie znane w kuchni greckiej i tureckiej. Spotkamy je także w kuchni rosyjskiej i Azerbejdżanie. Jest trochę podobne do naszych gołąbków, ale przygotowuje się je nie w liściach kapusty lecz winogron. Liście winogron potrzebne do przygotowania dolmy można kupić w sklepach, które sprzedają żywność orientalną. Do przygotowania dolmy potrzebujemy: słoika kiszonych liści winogron, szklanki ryżu. Po jednym pęczku natki pietruszki i dymki, 3 łyżek przecieru pomidorowego, małej cebulki, świeżych liści kolendry i mięty oraz 5 łyżek oliwy, soli i pieprzu. Ryż dokładnie płukamy pod bieżącą wodą, następnie zalewamy go wodą i odstawiamy na 2 godziny, a następnie dokładnie osączamy. Drobno kroimy dymkę, cebulę oraz zioła. Do odsączonego ryżu dodajemy zioła, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki oliwy oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Na wyjęte ze słoika liście winogron nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy tak, jak nasze gołąbki. Dno i ścianki rondla smarujemy oliwą i pozostałym przecierem pomidorowym. Teraz układamy na dnie rondla kilka liści winogron, a dopiero na nich ciasno układamy gołąbki. Do rondla wlewamy wodę, mniej więcej 2 cm ponad poziom gołąbków. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Dolmę podajemy na zimno z dodatkiem sosu oliwkowo-cytrynowego. Ponieważ danie to nie zawiera mięsa chętnie zjedzą je również wegetarianie. Dolmę można przygotować także z mielonym mięsem.

Both comments and pings are currently closed.