Pyszna zapiekanka ziemniaczana

Bardzo prostą lecz smaczną zapiekanką z ziemniaków są ziemniaki zapiekane z mlekiem i serem. Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy 1 kg ziemniaków, łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, szczypty gałki muszkatołowej, 1 jajka, 2 szklanek mleka, 200 g startego żółtego sera, ząbka czosnku i 4 łyżek masła. Obrane, opłukane ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Żaroodporne naczynie do zapiekania nacieramy czosnkiem i smarujemy masłem. Do miski wkładamy pokrojone ziemniaki, połowę startego sera, dodajemy przyprawy i mieszamy. Teraz do ziemniaków dodajemy mleko i jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przygotowane ziemniaki wkładamy do przygotowanego naczynia do zapiekania, posypujemy pozostałym serem i układamy kawałeczki masła. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do180°C i zapiekamy przez około 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie, jeśli nie, trzymamy zapiekankę trochę dłużej. Inną zapiekankę możemy przygotować z gotowanych, pokrojonych w plastry ziemniaków, pieczarek, fasolki szparagowej i ugotowanej, pokrojonej w kostkę marchewki i pietruszki. Do tej wersji zapiekanki możemy dodać także wcześniej ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki dwa jajka. Wymieszane składniki zapiekanki doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Wierzch zapiekanki możemy posypać tartym żółtym serem lub bułką tartą. Zamiast pieczarek możemy dodać ugotowane suszone grzyby.

Both comments and pings are currently closed.