Pyszna tarta francuska

W kuchni francuskiej jedną z bardziej popularnych dań jest tarta. Podstawą każdej tarty jest najczęściej kruche. Tarty piecze się w niskich, okrągłych blachach z karbowanymi brzegami, a ich upieczenie jest proste. Proponuję upieczenie tarty z nadzieniem z jabłek. Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy 125 g mąki, 75 g zimnego masła lub margaryny, szczypty soli oraz około 2 łyżki zimnej wody. Nadzienie do tarty przygotujemy z 1 kg jabłek, łyżeczki soku z cytryny, puszki słodzonego mleka skondensowanego i łyżki migdałowych płatków. Przesiewamy na stolnicę mąkę. Dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki i sól. Składniki siekamy nożem, aby powstały drobne okruszki. Wtedy do ciasta dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Wyjętym ciastem napełniamy formę do tart, nakładamy na nie papier do pieczenia. Na papier wsypujemy warstwę grochu lub kładziemy specjalne ciężarki. Warstwa grochu zapobiegnie wyrośnięciu spodu ciasta. Pieczemy w 190°C przez 10 min, usuwamy papier i groch, pieczemy jeszcze 5 min. Puszkę mleka wstawiamy do garnka nalewając tyle wody, aby puszka była zakryta. Gotujemy 2 godz, sprawdzając, czy woda zakrywa puszkę, jeśli dolewamy wody. Puszkę wyjmujemy i otwieramy kiedy wystygnie. Obrane jabłka kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Ciasto polewamy kajmakiem, posypujemy płatkami, układamy jabłka. Pieczemy 20 minut w 190°C.

Both comments and pings are currently closed.