Pyszna sałatka z bakłażanów

Bakłażany należą do tej samej rodziny co pomidory, a więc są przedstawicielem rodziny psiankowatych. Ojczyzna bakłażanów jest południowo-wschodnia Azja. W Indiach i Birmie można spotkać dziko rosnące bakłażany. Najprawdopodobniej uprawą bakłażanów zajęto się najpierw w Indiach, skąd trafiły do Japonii i na wybrzeża Gwinei. Już w IX wieku bakłażany uprawiano na terenie Algierii i Egiptu. Dziś bakłażany hodowane są w wielu europejskich krajach, szczególnie chętnie w Bułgarii i Grecji. Bakłażany najczęściej podajemy na gorąco, przygotowując z nich popularną w Grecji musakę. Z bakłażanów można jednak przygotować sałatkę. Do jej przygotowania potrzebujemy 6 bakłażanów, soku wyciśniętego z dwóch granatów, 4 ząbków czosnku, 1/2 szklanki ziarenek granatu oraz strąk papryki i sól do smaku. Z granatów wyciskamy sok, dodajemy do niego roztarty z solą czosnek. Bakłażany opiekamy na blasze w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Z opieczonych bakłażanów zdejmujemy skórkę, a ich miąższ kroimy w kostkę. Do pokrojonego miąższu z bakłażanów dodajemy sok z granatów oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy, przekładamy do salaterki. Gotową sałatkę przekładamy do salaterki i podajemy. Możemy przygotować także inną wersję sałatki używając do jej przygotowania 6 bakłażanów, 2 cebul, 4 gałązek natki z pietruszki. Z umytych i podpieczonych bakłażanów zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną cebulę i natkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Both comments and pings are currently closed.