Popularny rodzaj ciasta

Popularnym rodzajem ciast jest ciasto ucierane. Przed przygotowaniem ciasta ucieranego koniecznie musimy przesiać mąkę, a następnie połączyć ją z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy tłuszcz (najlepiej masło. Ciasto upieczone na maśle jest smaczniejsze od ciasta upieczonego na margarynie) z jajami i cukrem na puszystą masę. Kolejnym krokiem jest dodanie utartych jajek do mąki i dokładne wyrobienie masy. Jeżeli ciasto jest rzadkie możemy użyć do ucierania miksera. Dodatkiem do ciast ucieranych są bakalie. Zanim dodamy je do ciasta, musimy je odpowiednio przygotować. Dodawane do ciasta rodzynki musimy sparzyć wrzącą wodą i osączyć. Wszystkie dodawane do ciasta bakalie należy delikatnie posypać mąką, inaczej opadną na dno ciasta. Formy, w których będziemy piekli ciasto ucierane przed włożeniem ciasta smarujemy masłem, a następnie posypujemy tartą bułką lub mąką. Innym rodzajem ciasta jest ciasto kruche. Aby otrzymać bardzo kruche ciasto do jego przygotowania używamy cukru pudru oraz masła. Część masła możemy zastąpić smalcem. Dodatkiem do wielu kruchych ciast są gotowane żółtka. Aby je ugotować, oddzielamy żółtka od białek, umieszczamy je na sitku i na około 15 minut zanurzamy w gorącej wodzie. Kruche ciasto chłodzimy przed pieczeniem przez minimum godzinę. Nie musimy smarować blach tłuszczem.

Both comments and pings are currently closed.