Popularne ryby słodkowodne

Ryby to jednej z chętniej wykorzystywanych w naszej kuchni rodzajów mięsa. W Polsce dość dużą popularnością cieszą się ryby słodkowodne. Na pierwszym miejscu znajduje się oczywiście karp, który najczęściej jadamy jednak tylko raz w roku – w Wigilię. Karp w sklepie dostępny jest w całości, dzwonkach lub w bardzo wygodnych w użyciu filetach. Kupując karpia warto pamiętać o tym aby wybierać sztuk bardzo dużych. Najsmaczniejsze są bowiem okazy, które nie są cięższe niż 1,5 kilograma. Im większy karp tym jego mięso będzie bardziej tłuste. Karp jest rybą idealną do smażenia, gotowania, pieczenia oraz duszenia. Świetnie nadaje się do przyrządzenia ryby w galarecie. Jeśli szukamy ryby, która idealnie nadaje się do faszerowania z pewnością warto sięgnąć po szczupaka. Trzeba jednak pamiętać, że ryba ma jest niezwykle oścista. Jeśli szukamy ryby, która cechuje się bardzo chudym i niezwykle smacznym mięsem z całą pewnością warto postawić na pstrąga tęczowego. Ryba ta nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania oraz wędzenia. Doskonale udaje się także na grillu. Idealną rybą do wędzenia jest z kolei węgorz. Wielką zaletą tej ryby jest bardzo niewielka ilość ości. Węgorz nie będzie jednak smakował tym, którzy nie lubią ryb o tłustym mięsie. Mówiąc o węgorzu warto podkreślić, że krew tej surowej ryby jest silnie trująca.

Both comments and pings are currently closed.