Popularna zielona sałata

Jednym z bardziej popularnych w Polsce warzyw jest z całą pewnością zielona sałata. Pojawia się ona na naszych stołach i obecna jest na nich przez całe lato. Odpowiednio przyrządzona jest świetnym dodatkiem do potraw przygotowywanych z różnych rodzajów mięsa. Aby jednak sałata smakowała odpowiednio trzeba ją umiejętnie przygotować. Jak to zrobić? Przede wszystkim należy zacząć od rozdzielenia główki na pojedyncze liście oraz ich bardzo dokładnym wypłukaniu. Warto pamiętać o tym aby nie myć sałaty w zimnej wodzie, ale takiej, która będzie letnia. Dzięki temu spłukamy z niej nie tylko piach czy ziemię, ale usuniemy również pozostałości po nawozach sztucznych czy opryskach. Po skończonym myciu trzeba sałatę dokładnie osączyć. Jeśli pozostawimy ją mokra możemy być pewni, że stworzony przez nas sos spłynie na dno miski, w której umieścimy sałatę. Jeśli zależy nam na czasie warto sięgnąć po specjalną wirówkę do sałaty. Nie tylko szybko osuszy ona liście, ale również sprawi, że nie będą one pogniecione. Kolejnym etapem jest porwanie sałaty na niewielkie kawałki. Trzeba pamiętać, że do sałaty nie kroimy nożem. Jeśli chcemy sałatę podać z sosem należy pamiętać o tym aby wlać go do miski tuż przed podaniem. W przeciwnym razie sałata straci swój wigor – stanie się jakby zwiędnięta. Będzie nie tylko brzydko wyglądać, ale pogorszy się także smak.

Both comments and pings are currently closed.