Pizza z sosem czosnkowym

Pizza to bardzo popularna potrawa już nie tylko we Włoszech, skąd pochodzi, ale też z wielu różnych punktach Europy i świata. Popularność tej potrawy bierze się stąd, ze za każdym razem można przyrządzić ją zupełnie inaczej, używając nowych składników bądź też starych, ale w nowej konfiguracji. Pizza, o ile jest przyrządzona domowym sposobem, z drożdżowego ciasta oraz dużej ilości warzyw, może okazać się posiłkiem bardzo zdrowym i pożywnym. Bardzo często, wśród warzyw, jakie układa się na pizzy, znajduje się czosnek. Wspaniale wzbogaca on smak tej potrawy, znakomicie komponuje się też z popularnymi warzywami, które kładzie się często na pizzy, jak pomidor, papryka, cukinia, brokuła, szpinak. Ponadto, czosnek może zostać wykorzystany do zrobienia sosu, którym poleje się gotową, upieczoną już pizzę. Sos czosnkowy można zrobić na dwa sposoby – bardziej lub mniej kaloryczny. Bardziej kaloryczny sos powstaje na bazie majonezu, do którego dodaje się zgniecione ząbki czosnku, ewentualnie jeszcze sól, pieprz czy przyprawy. Natomiast sos mniej kaloryczny robi się z jogurtu, zamiast z majonezu. Sos czosnkowy jest bardzo smaczny i znakomicie komponuje się w pieczonymi potrawami, w tym z pizzą. Warto też docenić jego walory zdrowotne – czosnek stanowi naturalny antybiotyk, leczy organizm z zapaleń oraz wzmacnia naszą odporność.

Both comments and pings are currently closed.