Pizza z samych serów

Fani pizzy stają się coraz liczniejsi. Ta pyszna, nietrudna w przygotowaniu włoska potrawa podbija wciąż serca coraz to kolejnych zwolenników. Pizzę jadają zarówno mięsożercy, jak też wegetarianie. Znakomicie komponuje się ona z różnorodnymi mięsami, jak kurczak, boczek, salami, czy szynka lub ryba, lecz jest też wspaniałą bazą dla pysznych warzyw, na przykład dla szpinaku, brokuł, kukurydzy, oliwek. Rzecz jasna, na pizzy nie może też zabraknąć serów. Czasami zaś sers tanowi jej jedyny dodatek, co wcale nie oznacza, że pizza jest uboga. Jeżeli tylko pokrywa ją gruba warstwa pysznego, stopionego serka, wówczas okazuje się ona prawdziwą ucztą dla podniebienia. Oczywiście, pizza serowa smakuje tym lepiej, im więcej rodzajów sera na niej umieścimy. Połączenie sera żółtego z mozarellą, fetą oraz kilkoma rodzajami serów pleśniowych smakuje wyśmienicie. Oczywiście, do takiej potrawy należy też dodać odpowiednią ilość aromatycznych ziół, na przykład oregano, bazylii, tymianku, cząbru. Rzecz jasna, można też wzbogacić pizzę serowa kilkoma oliwkami, lecz ortodoksyjni zwolennicy wersji serowej nie tolerują żadnych tego rodzaju dodatków. Inny wariant to pyszny sos do pizzy – pomidorowy lub czosnkowy. Najlepiej przyrządzić sos domowym sposobem, z naturalnych, świeżych składników, gdyż wówczas smakuje najlepiej.

Both comments and pings are currently closed.