Pizza przyrządzana w piecu

Gdy chcemy zjeść pyszny, a jednocześnie zdrowy posiłek, możemy przyrządzić tradycyjną pizze i upiec ja piecu, a nie w mikrofalówce. Pół godziny spędzone przez ciasto w piekarniku czyni je bowiem odpowiednio wypieczonym, puszystym i chrupkim, zwłaszcza, gdy przepis na ciasto jest naprawdę dobry. Ponadto, potrawy przyrządzone w piecu są zdrowe, w przeciwieństwie do dań z mikrofali nie charakteryzuje ich rakotwórczość. Co istotne, dania z piekarnika można też przygotować z minimalną ilością tłuszczu, w przeciwieństwie do potraw smażonych. Przykładowo, aby przyrządzić pizzę dla czterech osób, wystarczy mieć dwie łyżki oliwy czy oleju – jedną dodajemy do ciasta, drugą rozlewamy na powierzchni blachy do pieczenia. Z pewnością, gdy naszą pizzę piecze się w piekarniku około pół godziny, wszystkie umieszczone na niej składniki zdążą zmięknąć, stopić się i przesiąknąć nawzajem swoimi sokami, co uczyni je wyjątkowo smacznymi. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z długością trzymania pizzy w piecu. Wówczas bowiem ciasto może nadmiernie się spiec i stwardnieć, podobnie zresztą jak ser czy warzywa. Po wyjęciu pysznej pizzy z piekarnika, można ją dodatkowo wzbogacić plastrami świeżego pomidora, sosem czosnkowym lub też garścią aromatycznych ziół. Tak podrasowana pizza okazuje się jeszcze pyszniejsza.

Both comments and pings are currently closed.