Pizza na każdy dzień tygodnia

Wiele osób tak bardzo kocha pizzę, że deklaruje, iż mogłoby ją jeść codziennie. Nie jest to wcale przesada – pizza bowiem nie tylko okazuje się pyszna, ale może też być przyrządzana na wiele różnych sposobów, dzięki czemu stanowi danie, którym trudno się znudzić. Można ją robić na cienkim i na grubym cieście, jak też zmieniać przepisy na ciasto. Możliwe jest wykonanie spodu do pizzy zarówno z ciemnej, jak też z jasnej mąki. Można dodać do niego oleju lub oliwy, jajek, wody – wszystkie te składniki lekko zmieniają smak ciasta, tak samo, jak proporcje, w których się je podaje. Rzecz jasna, największą inwencję można jednak wykazać przy komponowaniu dodatków do ciasta. Na przykład w poniedziałek można zjeść pizzę składającą się z samych serów – żółtego, pleśniowego i camemberta. We wtorek możemy położyć na spodzie do pizzy ser żółty, szynkę, pieczarki i cebulką oraz kukurydzę. W środę pizza może się składać z sera żółtego i feta oraz szpinaku, czosnku i cukinii. Pizza czwartkowa może być pokryta ryba, pieczarkami i oliwkami. Na pizzy piątkowej może znaleźć się ser żółty, kurki i pomidory koktajlowe. Pizza sobotnia może zostać pokryta boczkiem, serem pleśniowym i kukurydzą. Natomiast pizza niedzielna może się składać wyłącznie z owoców – ananasa, kiwi, śliwek. Z pewnością, takie menu nie pozwoli nam się znudzić pizzą.

Both comments and pings are currently closed.