Pizza na gotowym spodzie

Robienie ciasta na pizzę jednym osobom wydaje się bardzo trudnym zadaniem, dla innych zaś jest banalne. Wszystko zależy od tego, jak duże są nasze umiejętności kulinarne, czy w ogóle lubimy gotować i jaki posiadamy przepis na ciasto do pizzy. Niektóre receptury pozwalają na przyrządzenie spodu w ciągu kilkunastu minut, kolejne kilkanaście należy przeznaczyć na wyrośnięcie ciasta i jeszcze kolejne trzydzieści na jego upieczenie. Jednakże istnieją też przepisy znacznie bardziej skomplikowane, wymagające dłuższego ugniatania ciasta, a także jego leżakowania przed upieczeniem, nie raz również w lodówce. Jeżeli kogoś podobne przepisy zniechęciły do samodzielnego robienia ciasta lub jeżeli po prostu nie za bardzo ma czas nawet na szybkie przyrządzenie spodu i czekania, aż wyrośnie, to może nabyć gotowe spody. Są one dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym. Na gotowych spodach można ułożyć dowolne składniki, komponując pizzę zgodnie z własnym smakiem i z tym, co mamy akurat w lodówce. Na pizzy można położyć najprzeróżniejsze dodatki, począwszy od pieczarek, przecieru pomidorowego i żółtego sera, które są składnikami niemal obligatoryjnymi, aż po paprykę, oliwki, cebulę, pomidory, brokuły, cukinię oraz różnego rodzaju mięsa, sery pleśniowe i typu feta oraz mozarella. Możliwości są praktycznie nieograniczone.

Both comments and pings are currently closed.