Pizza dietetyczna z ciemnego ciasta

Powszechnie uważa się, że pizza to danie bardzo kaloryczne i tuczące. Oczywiście, tak może być, lecz wcale nie musi. Wszystko zależy do tego, jakie dodatki położymy na cieście i z jakiej mąki je wykonamy. Wiadomo, że pizza zrobiona z białej mąki, z dużą ilością boczku czy innego tłustego mięsa, a za to pozbawiona warzyw, będzie bardzo tłustym i ciężkostrawnym posiłkiem. Jednakże pizza zrobiona z ciemnego ciasta, przy użyciu wielu warzyw i ziół, może okazać się lekkostrawna, korzystna dla zdrowia i dietetyczna. Pizzę można zrobić zarówno z razowej mąki pszennej, jak też orkiszowej. Natomiast mąka żytnia nieszczególnie nadaje się do tego celu, gdyż zrobione z niej ciasto okazuje się bardzo twarde i łatwo przywiera do podłoża, mimo jego solidnego posmarowania tłuszczem. Mąka pełnoziarnista zawiera wiele błonnika i cennych witamin, dzięki którym nasz organizm znacznie szybciej trawi pokarmy, a przez to mamy szansę schudnąć. Oczywiście, pizza staje się tym korzystniejszą potrawą dla naszego zdrowia i urody, im więcej umieścimy na niej warzyw. W szpinaku, pomidorach, czosnku czy papryce również znajduje się wiele błonnika, jak też witamin, które budują zdrowy wygląd skóry, paznokci lub włosów. Dlatego też na pewno warto kłaść na razowy spód pizzy jak najwięcej warzyw, gdyż będzie to korzystne dla naszego zdrowia i sylwetki.

Both comments and pings are currently closed.