Pierożki ziemniaczane z grzybami

Proponuję przygotowanie ziemniaczanych pierożków z farszem z suszonych grzybów. Do przygotowania potrawy przygotowujemy 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 1/2 szklanki mąki, 4 łyżki masła, 150 g suszonych grzybów, 2 cebule, 1/2 szklanki tartej bułki, szklankę śmietanowego sosu oraz 4 łyżki masła do smażenia pierożków. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, pozostawiamy na 10 minut, po czym jeszcze ciepłe dokładnie ucieramy drewnianym wałkiem. Do roztartych ziemniaków dodajemy łyżkę masła, jajka, dokładnie mieszamy. Ugotowane suszone grzyby bardzo drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Do podsmażonych grzybów dodajemy drobno posiekaną cebulę, dodajemy sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Z masy ziemniaczanej formujemy nieduże, okrągłe placuszki. Na środku każdego placuszka układamy łyżeczkę grzybowego farszu. Placuszek składamy na pół, mocno sklejamy brzegi. Przygotowane pierożki smarujemy masłem i obtaczamy w tartej bułce. Rozgrzewamy na patelni masło i smażymy pierożki. Do pierożków oddzielnie podajemy sos śmietanowy. Sos śmietanowy przygotowujemy z łyżki masła, łyżki mąki, 1i 1/2 szklanki bulionu oraz 3 łyżek 18% śmietany. Z masła i mąki przygotowujemy białą zasmażkę. Gotową zasmażkę rozprowadzamy zimnym bulionem (możemy użyć kostki rosołowej) ciągle mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Doprowadzić do zagotowania i gotować przez 5 min. do sosu dodać śmietanę, uprzednio zahartowaną kilkoma łyżkami gorącego sosu. Doprawić do smaku.

Both comments and pings are currently closed.