Pachnąca pieczeń ze schabu

Ze schabu możemy przygotować nie tylko tradycyjne kotlety schabowe, ale także pachnącą ziołami pieczeń. Do przygotowania pieczeni potrzebujemy 1500 g schabu z kością, łyżkę suszonego majeranku, 6 ziaren jałowca, łyżkę suszonej bazylii, 5 ząbków czosnku, sól oraz tłuszcz do wysmarowania formy do pieczenia mięsa. Schab dokładnie myjemy, a następnie starannie osuszamy przy pomocy kuchennego, papierowego ręcznika. Rozgniatamy w moździerzu ziarna jałowca, obieramy i drobno kroimy ząbki czosnku. Do rozgniecionego jałowca dodajemy suszone zioła, czosnek i ucieramy z solą. Osuszone mięso nacieramy przygotowaną mieszanką ziołową, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy mięso z folii, wkładamy do posmarowanej tłuszczem brytfanki, także mięso smarujemy roztopionym tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i wstawiamy do niego brytfankę z mięsem. Pieczemy około 1 godziny, w trakcie pieczenia polewamy mięso wytwarzającym się sosem. Do tak przyrządzonego schabu możemy podać sos curry, który przygotowujemy z 3 łyżek majonezu, opakowania naturalnego jogurtu, garści rodzynek, 50 g migdałów, 2 łyżeczek curry, soli i pieprzu. Majonez łączymy z jogurtem, migdały zalewamy wrzącą wodą, po 5 minutach odcedzamy i obieramy ze skórki. Po obraniu drobno je kroimy, dodajemy do majonezu z jogurtem. Dodajemy umyte rodzynki. Dodajemy curry, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Both comments and pings are currently closed.