Oryginalna przystawka z jajek

Na wielkanocnym stole królują przede wszystkim jajka. Oryginalną przystawkę przygotujemy z 10 przepiórczych jajek, 10 plasterków wędzonego boczku i łyżki masła. Dodatkowo przyda nam się także szczypiorek. Umyte przepiórcze jajeczka gotujemy na twardo, po wystudzeniu obieramy je ze skorupek. Szczypiorek dokładnie płukamy i osuszamy. Każde z ugotowanych i wystudzonych jajek owijamy plasterkiem wędzonego boczku. Żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy masłem i układamy w nim przygotowane jajka. Jajka zapiekamy w temperaturze 180°C. Pieczemy je tak długo, aż boczek się zrumieni. Jajka możemy podawać na zimno lub na gorąco. Przed podaniem posypujemy je posiekanym szczypiorkiem. Jajka kurze możemy podać faszerowane pikantnym farszem. Wystarczy ugotować 6 jajek na twardo i przekroić po ugotowaniu na pół, wyjąć je ze skorupek, zachowując skorupki. Następnie posiekać białka i żółtka jaj, dodać jedno surowe jajko, łyżeczkę masła i natkę z pietruszki. Dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Farszem napełniamy skorupki jaj, wyrównujemy ich powierzchnię i posypujemy tartą bułką. Smażymy na patelni z rozgrzanym masłem i smażymy jajka na złoty kolor. Gotowe jajka podajemy na talerzu wyłożonym liśćmi zielonej sałaty, przybrane plasterkami świeżego ogórka i rzodkiewki. Zamiast natki pietruszki do farszu możemy użyć drobno posiekanego szczypiorku lub drobno pokrojonych listków rzeżuchy.

Both comments and pings are currently closed.