Obowiązkowy dodatek bakalii

Trudno wyobrazić sobie świąteczne wypieki czy potrawy bez dodatku bakalii. Do świątecznych wypieków bardzo częstym dodatkiem są orzechy włoskie. Orzechy włoskie mogą być jednak nie tylko dodatkiem do ciasta, ale także dodatkiem do potraw rybnych. Prażone orzechy włoskie możemy dodać do sosów, które podajemy do morskich ryb. Jednym z dodatków do keksu są figi. Figi wyjątkowo podkreślają także smak sera, możemy je dodać do sałatek, których jednym ze składników jest żółty lub pleśniowy ser. Bez dodatku suszonych śliwek trudno wyobrazić sobie wigilijny kompot. Suszonymi śliwkami nadziejmy także schab, przygotujemy niewielkie roladki owijając je plastrami boczku. Suszone śliwki to także ważny składnik świątecznego bigosu. Dodatkiem do mięsnych dań mogą być suszone, pozbawione pestek morele. Możemy nadziewać nimi drób lub cielęcinę. Morele możemy dodać do wigilijnego kompotu. Do świątecznych wypieków używamy także rodzynek. W polskich sklepach dostępne są małe i ciemne rodzynki koryntki oraz większe i jaśniejsze od nich rodzynki sułtanki. Z całych lub mielonych migdałów możemy wykonać dekoracje świątecznych ciast, czy przygotować z nich marcepan. Zmielone płatki migdałowe będą wyśmienitą panierką do smażonej wigilijnej ryby. Z mielonych orzechów laskowych możemy upiec wybornie smakujący tort.

Both comments and pings are currently closed.