O utrwalaniu olejem

Przetwory możemy utrwalać nie tylko poprzez marynowanie, ale również poprzez zalanie ich oliwą lub olejem. Warzywa, które przygotowuje się w ten sposób, nie są poddawane pasteryzacji. Nie są więc przetworami przeznaczonymi do długiego przechowywania. Jeżeli będziemy je właściwie przechowywać, zachowają swoją wysoką jakość prze okres 2 miesięcy. Przetwory utrwalane olejem warto przechowywać w słojach z ciemnego szkła. Słoiki muszą być oczywiście szczelnie zamknięte i przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu. Zakonserwowane w ten sposób warzywa musimy regularnie kontrolować, sprawdzając, czy na powierzchni nie powstała pleśń. Jeśli tak się stało, musimy niestety wyrzucić całą zawartość słoika. Niewielkie ilości tak zakonserwowanych warzyw, a więc takie, które przeznaczone są na bieżące potrzeby przechowujemy w lodówce. Do utrwalania warzyw tym sposobem używamy oleju o neutralnym smaku. Łagodny olej nie stłumi aromatu i smaku warzyw. Do tego celu możemy użyć jasnej, rafinowanej oliwy z oliwek. Nie polecam natomiast używania oliwy tłoczonej na zimno. Jej smak jest zbyt ostry do naszych przetworów. Możemy zamiast oliwy wykorzystać olej sojowy lub słonecznikowy. Z dodatkiem oleju możemy nie tylko konserwować warzywa. Godne polecenia jest przygotowanie aromatycznych olejów. Aromatyzowane oleje mogą służyć nam do przygotowywania sałatek. Przechowujemy je w butelkach z ciemnego szkła w chłodnym miejscu.

Both comments and pings are currently closed.