O różnych rodzajach lodów

Lody to produkt, który z pewnością niezwykle często gości w naszych kuchniach. Szczególnie chętnie sięgamy po ten pyszny deser latem. Lody potrafią bowiem wspaniale ochłodzić. Warto podkreślić, że lody nie są deserem jednolitym. Wskazać można ich kilka odmian, do których zalicza się sorbety, sherbety, granitę, gelato, lizaki lodowe, klonowe toffi, lody halo – halo oraz lody smażone. Sorbety produkuje się z puree owocowego, które zostaje zamrożone. Dodaje się do nich różnorakie przyprawy a także aromaty, które podkręcają smak sorbetu. Sorbety są idealne dla tych, którzy nie mogą jeść mleka. W ich składzie nie ma go bowiem w ogóle. Kiedy puree owocowe zamarznie miksuje się je kilkakrotnie. Dzięki temu sorbet ma idealnie gładką konsystencję. Sherbety różnią się od tradycyjnych sorbetów tym, że dodaje się do nich niewielką ilość mleka. Dzięki temu mają one wspaniałą kremową konsystencję. Granita jest odmianą sorbetu, która została jednak dużo mniej dokładnie roztarta podczas miksowania. Dzięki temu trafia się w niej na kawałki lodu. Granitę upodobali sobie wyjątkowo Sycylijczycy. Gelato to tradycyjne lody, które są specjalnością Włochów. Znajduje się w nich tylko około 20% powietrza (dla ciekawostki warto dodać, że w lodach dostępnych w Polsce powietrza znajduje się około 60%). Dzięki tak małej zawartości powietrza lody te są niezwykle gęste.

Both comments and pings are currently closed.