O rodzajach ryb

Mówiąc o kulinariach z całą pewnością należy chociaż w kilku słowach wspomnieć o rybach. Oczywiste jest, że po ryby powinniśmy sięgać jak najczęściej. Mają one bowiem szereg cennych składników, które wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie. W Polsce3 najchętniej kupowaną rybą jest dorsz. Dostępny jest on w formie tuszek, filetów oraz polędwicy. Można wybierać spośród dorsza świeżego, mrożonego oraz poddanego wędzeniu. Dorsz jest rybą, która cechuje się niezwykle delikatnym mięsem. Jest to ryba doskonała do smażenia. Idealnie udaje się także na grillu. Jeśli szukamy ryby, którą można określić jako dietetyczną powinniśmy zdecydować się na mintaja. Jest to bowiem ryba, której mięso jest niezwykle chude. Rybę tą możemy usmażyć lub upiec. Jeśli szukamy ryby, która nadaje się do smażenia, ale jest także idealna do sałatek warto postawić na morszczuka. Rybę tą możemy kupić przez cały. W sklepach dostępna są najczęściej w formie filetów bądź też tuszek. Dla tych, którzy uważają się za prawdziwych smakoszy i miłośników ryb rarytasem powinien być łosoś bałtycki. Jest to ryba bardzo tłusta, ale jednocześnie niezwykle smaczna. Niestety jej połów jest ograniczany co przekłada się na trudną dostępność tej ryby. Rybę tą możemy nie tylko smażyć, grillować, piec i wędzić, ale również używać do przygotowania sushi czy carpaccio.

Both comments and pings are currently closed.