O marynowanych buraczkach

Doskonałym dodatkiem do wędlin i mięs są marynowane buraczki. Do przygotowania marynowanych buraczków potrzebujemy 1 kilograma ćwikłowych buraków, łyżeczki nasion kminku, 10 g chrzanu, 3 szklanki octu 10%, 30 g soli i 70 g cukru. Oczyszczone i umyte buraczki gotujemy do miękkości nie obierając ich ze skórki(zamiast gotować, możemy upiec buraczki w piekarniku, są nawet smaczniejsze od tych gotowanych). Ugotowane buraczki, kiedy są jeszcze ciepłe, obieramy ze skórki i kroimy w dekoracyjne paski. Zamiast w paski, specjalną łyżeczką do wycinania kulek z arbuza, wycinamy kulki. Do wyparzonych słoików wkładamy przygotowane buraczki, wsypujemy kminek i wkładamy pokrojony w słupki chrzan. Do garnka wlewamy ocet, wodę, dodajemy sól i cukier. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Jeszcze gorącą zalewą zalewamy buraczki i zakręcamy słoiki. Buraczki pasteryzujemy w temperaturze 90°C przez 25 minut. W naszym przepisie do marynowania używamy praktycznie jedynie w tej chwili dostępnego 10%octu spirytusowego. W niektórych przepisach zaleca się użycie octu 6%. Przygotujemy go w następujący sposób: 0,15 l 10% octu to 0,25 l 6% octu. 0,3 l octu 10% to 0,5 l 6% octu. 0,6 l octu 10% to 1 l octu 6%. Ocet 6% otrzymamy poprzez uzupełnienie odmierzonej ilości octu 10% odpowiednią ilością przegotowanej, zimnej wody. Najłatwiej będzie nam zmierzyć potrzebna ilość płynów naczyniem z miarką na ściance. Takie naczynia dostaniemy w sklepach z artykułami AGD.

Both comments and pings are currently closed.