O kuchni niemieckiej

Potrawy kuchni niemieckiej są zazwyczaj tłuste i pożywne. Do potraw tych, szczególnie na terenie Bawarii, wypija się duże ilości piwa. Charakterystyczną cechą kuchni niemieckiej, zwłaszcza kuchni północnych Niemiec, jest dodawanie do przyrządzanych na ostro potraw cukru. Gotowane w Niemczech zupy są zawiesiste i gęste. Najbardziej znane spośród nich są dwie: „Biersuppe”, czyli zupa piwna i „Aalsuppe”, czyli zupa przygotowywana z węgorza. Ta ostatnie zupa była podobno ulubioną zupą kanclerza Bismarcka. Wiele potraw w kuchni niemieckiej jest przygotowywanych z mięsa wieprzowego. Niemcy są prawdziwymi mistrzami w wykorzystywaniu praktycznie w całości tuszy wieprzowej. Są niedościgłymi mistrzami w produkcji salcesonu, przyrządzają słynne golonki podawane z dodatkiem puree z grochu, czy duszone z cebulą wieprzowe ozorki. Z wieprzowiny powstaje nie tylko salceson, ale i inne, znakomite wędliny. Wśród wędlin prym wiedzie szeroko znana szynka westfalska, pasztetowa i kiełbasa brunszwicka. W niemieckiej kuchni nie może zabraknąć także kwaszonej kapusty. Jest ona dodatkiem praktycznie do wszystkich mięsnych dań. Daniom mięsnym towarzyszą także ziemniaki. Ziemniaki są niekiedy zastępowane knedlami, które w Niemczech przyrządza się z bułki, kaszy manny lub mąki. Za jedne z najlepszych uważane są niemieckie piwa.

Both comments and pings are currently closed.