O kuchni francuskiej

O zaletach kuchni francuskiej nie trzeba nikogo przekonywać. Nic więc dziwnego, że wiele potraw z kuchni francuskiej znanych jest na całym świecie. Kuchnia francuska jest także obecna w kuchni polskiej, często nie zdajemy sobie nawet sprawy, że wiele potraw i terminologia kuchenne są pochodzenia francuskiego. Na stałe weszły do naszego języka takie terminy jak: beszamel, antrykot, farsz, majonez, czy panierowanie. We Francji spotkamy 32 regionalne kuchnie. Ze słonecznej, pachnącej lawendą Prowansji wywodzi się zupa rybna i sos czosnkowy. Sabaudii zawdzięczamy zapiekankę z ziemniaków i sera, czyli gratin savoyard. Kiedy odwiedzimy Gaskonię możemy liczyć na zjedzenie jajek sadzonych na szynce z dodatkiem bakłażana, a wszystko polane jest gęstym sosem pomidorowym z dodatkiem czosnku. Z Lotaryngii wywodzi się quiche lorraine, czyli placek z kruchego ciasta, który pokrywa się wędzonką, a następnie zalewa śmietaną rozkłóconą z jajkami. W Alzacji spróbujemy słynnego pasztetu przyrządzanego z gęsich wątróbek, a następnie zapiekanego w kruchym cieście. Nie starczy tutaj miejsce, aby wymienić wszystkie znane potrawy kuchni francuskiej. Wypada więc tylko przypomnieć, że Francja to raj dla miłośników sera. Sery podawane są we Francji na zakończenie posiłku, tak jak w Polsce podaje się deser.

Both comments and pings are currently closed.