O kuchni brytyjskiej

Jedną z kuchni, która nigdy nie cieszyła się dobrą opinią jest z całą pewnością kuchnia Wielkiej Brytanii. Kojarzy się ona przede wszystkim z baraniną, która serwowana jest z sosem miętowym oraz puddingiem, który przygotowywany był na ciężkostrawnym łoju. Dzisiejsza kuchnia brytyjska różni się jednak nieco od tej, którą znamy ze stereotypów. Stała się ona kuchnią niezwykle lekką i naprawdę wyrafinowaną. Potrafi zaspokoić nawet najbardziej wybredne gusta. Brytyjczycy nauczyli się sięgać po smaki i aromaty, które przybyły do nich z całego świata. Dają się więc w kuchni brytyjskiej zauważyć elementy kuchni indyjskiej oraz marokańskiej. Najpopularniejszą obecnie potrawą brytyjską stał się kurczak w sosie curry, który przywodzi na myśl przepiękne i bajecznie kolorowe Indie. Potrawa ta zrodziła się w latach pięćdziesiątych a jej ojczyzną jest Glasgow. Kucharzowi, który przygotowywał kurczaka tandoori zabrakło składników i zastosował zupę pomidorową z puszki, którą wzbogacił przyprawami. To właśnie ten kucharz uważany jest obecnie za prekursora współczesnej kuchni brytyjskiej. Kuchnia indyjska dotarła także do pałacu Backingham. W 1953 roku podano po raz pierwszy Coronation Chicken. Jest to kurczak podawany na zimno w gęstym sosie, który przygotowywany jest z curry. Podaje się do niego zielona sałatę i wiśnie.

Both comments and pings are currently closed.