O kuchni brazylijskiej

Brazylia kojarzona jest przede wszystkim z futbolem i karnawałem w Rio de Janeiro. Do Brazylii warto pojechać także, aby spróbować tamtejszej kuchni. Najsłynniejszą chyba brazylijską restauracją jest restauracja prowadzona przez Romario de Souza Faria. Romario to jeden z najsłynniejszych piłkarzy brazylijskich. Brazylijczycy są nie tylko miłośnikami piłki nożnej, ale także miłośnikami churrasco. Churrasco w dużym skrócie to pop prostu grillowanie. Praktycznie w każdym brazylijskim ogrodzie znajdziemy miejsce przeznaczone specjalnie do grillowania. Bardzo popularnym sposobem spędzania wolnego czasu przez mieszkańców Brazylii jest nie tylko wspólne grillowanie, ale także wyprawy do restauracji. W wielu brazylijskich restauracjach za jedzenie płaci się przy wejściu, a ilość spożytego jedzenia nie jest ograniczana. Goście dodatkowo płacą jedynie za napoje. W Brazylii obowiązkowym drinkiem pitym przed obiadem jest drink, w skład którego wchodzi wódka produkowana z soku trzciny cukrowej. W trakcie posiłków mieszkańcy Brazylii chętnie piją jasne i słabe piwo z rodzimych browarów. W kuchni Brazylii spotkamy potrawy przyrządzane z palmito. Palmito to jadalny miąższ młodych pędów na szczycie palm. Mają one delikatny orzechowy smak. Na grillu Brazylijczycy chętnie przyrządzają całą karkówkę.

Both comments and pings are currently closed.