Najchętniej jadane mięso

Najczęściej jadanym w Polsce rodzajem mięsa jest wieprzowina. Przyrządzamy z niej kotlety, gulasze, pasztety i kiełbasy. Z wieprzowiny możemy przygotować bardzo smaczną pieczeń. Aby pieczeń była wyjątkowo smaczna, warto przed pieczeniem zamarynować mięso. Niektórzy kucharze polecają zamiast marynowania blanszowanie mięsa. Wrzucając mięso na minutę do wrzącej wody sprawimy, że wszystkie pory w mięsie zostaną zamknięte, a tym samym zostanie zachowany smak mięsa. Wieprzowinę pieczemy w temperaturze około 170°C, licząc jedną godzinę pieczenia na kilogram mięsa. Pieczeń możemy przygotować ze schabu, szynki lub łopatki. Najczęstszym sposobem, w który przygotowujemy mięso wieprzowe jest duszenie. Wieprzowina świetnie sprawdza się także w roli mięs na grilla. Na grillu możemy przygotować polędwiczkę wieprzową i karkówkę. Po wcześniejszym obgotowaniu możemy grillować także wieprzowe żeberka. Z wieprzowiny możemy również przygotować galarety, terriny i pasztety. Wieprzowinę podajemy well done, czyli wypieczoną. Średnio wysmażoną podajemy jedynie polędwiczkę. Zakupione w sklepie mięso przechowujemy w lodówce nie dłużej niż dwa dni. Do czterech lub pięciu dni możemy przechować w lodówce mięso, które kupiliśmy bezpośrednio u producenta. Poza lodówką mięso możemy przechowywać tylko przez kilka godzin.

Both comments and pings are currently closed.