Na jakim tłuszczy smażyć

Z pewnością trudno wyobrazić nam sobie kuchnię bez tłuszczu. Używamy go przede wszystkim do smażenia. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup określonego rodzaju tłuszczu warto nieco bliżej im się przyjrzeć. Decydując się na smażenie na maśle trzeba pamiętać, że można je wykorzystywać jedynie do smażenia bardzo krótkiego. Możemy na maśle usmażyć na przykład jajecznicę. Podczas takiego szybkiego smażenia nie dochodzi bowiem do zbytniego nagrzania się masła dzięki czemu nie wydzielają się z niego substancje, które zostały uznane za rakotwórcze. Jeśli chcemy smażyć mięso, grzyby lub też warzywa zdecydowanie lepszym wyborem będzie oliwa z oliwek. Możemy także smażyć na oleju rzepakowym. Olej z rzepaku nie wykazuje tendencji do przypalania się. Jego ogromną zaletą jest fakt, że w wysokiej temperaturze nie dochodzi do jego rozkładania się. Jeśli z jakiegoś powodu chcemy smażyć na oleju zawsze powinniśmy sprawdzić jego skład. Jeżeli w oleju, który wybraliśmy jest przynajmniej sześćdziesiąt procent jednonienasyconych kwasów tłuszczowych to możemy na nim smażyć bez obaw. Najbardziej bogate w wymienione kwasy są właśnie oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Jeśli chcemy usmażyć frytki możemy sięgnąć po olej rzepakowy, oliwę z oliwek, olej z orzechów ziemnych bądź olej, który został przygotowany z pestek winogron. Pod żądnym pozorem nie należy smażyć na oleju słonecznikowym, sojowym, lnianym.

Both comments and pings are currently closed.