Mało pracochłonne danie

Kiedy za oknem świeci piękne słońce, nie mamy ochoty na długie spędzanie czasu w kuchni. Dlatego proponuję przygotowanie mało pracochłonnego dania na obiad. Potrzebujemy 500 g filetów z kurczaka, 1l bulionu drobiowego (może być z kostki), 150 g pomidorków koktajlowych, 250 g makaronu wstążki, 2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chili, oliwy, soku i skórki z cytryny, 1/2 pęczka bazylii lub natki pietruszki, soli, pieprzu. Oczyszczone i umyte filety wkładamy do garnka, zalewamy ciepłym bulionem, doprowadzamy do zagotowania, gotujemy 15 min. Po ugotowaniu wyjmujemy i odsączamy. Myjemy pomidorki, osuszamy, a następnie kroimy je na pół. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i wstawiamy do niego pomidorki ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika pomidorki skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Pomidorki pieczemy przez 5 min, mają być miękkie, ale całe. Pokrojoną w kawałki papryczkę chili ucieramy z czosnkiem na pastę. Cały czas ucierając, dodajemy sok i otartą skórkę z cytryny oraz 6 łyżek oliwy. Ugotowane mięso kurczaka kroimy w paski i mieszamy z przygotowanym sosem. Makaron wstążki gotujemy w dużej ilości wrzącej wody zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Odcedzony makaron mieszamy z upieczonymi pomidorkami i sosem kurczakowo-paprykowym. Dodajemy posiekaną bazylię lub natkę pietruszki i jeszcze raz razem mieszamy. Z podanych składników otrzymamy danie dla 4 osób.

Both comments and pings are currently closed.